ဟင္းသီးဟင္းရြက္၊ သစ္သီးဝလံမ်ား စားသံုးရာတြင္ အႏၱရာယ္
ကင္းေစေရး ႏိႈးေဆာ္ခ်က္
လူတို႔ က်န္းမာႀကံ့ခိုင္ သန္စြမ္းေစရန္ ေန႔စဥ္ စားေသာက္သည့္ အစားအစာ မ်ားတြင္ ေရာဂါ ကာကြယ္ႏိုင္သည့္ ဗီတာမင္ သက္ေစာင့္ဓာတ္မ်ားႏွင့္ သတၱဳဓာတ္မ်ား ပါဝင္သည့္ ဟင္းသီး ဟင္းရြက္မ်ား၊ အသီးအႏွံ မ်ားကို စားသံုးရန္ လိုအပ္ပါသည္။ဟင္းသီး ဟင္းရြက္ႏွင့္ အသီးအႏွံမ်ား စားသံုးရာတြင္ သဘာဝ အတုိင္း မဟုတ္ဘဲ ျပဳျပင္ထားေသာ ဟင္းသီး ဟင္းရြက္ သစ္သီးဝလံမ်ား၊ ပိုးသတ္ေဆး၊ ဓာတ္ေျမၾသဇာ စသည့္ ဓာတုပစၥည္းမ်ား ပါဝင္သည့္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ မ်ားကို စားသံုး မိျခင္းေၾကာင့္ လတ္တေလာတြင္ ဝမ္းပ်က္ ဝမ္းေလွ်ာျခင္း၊ ဗိုက္ရစ္နာျခင္း၊ ေအာ့အန္ျခင္း၊ ေခါင္းကိုက္ မူးေဝျခင္း တို႔ ျဖစ္ေပၚလာႏိုင္ၿပီး ေနာက္ပိုင္းတြင္ ဦးေႏွာက္ႏွင့္ အာ႐ံုေၾကာ ထိခုိက္ျခင္း၊ မ်ဳိးပြားႏိုင္စြမ္း ေလ်ာ့နည္းျခင္း၊ သေႏၶသား ခ်ဳိ႕ယြင္းမႈ ျဖစ္ျခင္း၊ ႏွင္းခူေရာဂါ ျဖစ္ျခင္း၊ ကင္ဆာေရာဂါ ျဖစ္ပြားျခင္း စသည္တို႔ျဖစ္ ပြားတတ္ပါသည္။
သို႔ပါ၍ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ႏွင့္ အသီးအႏွံမ်ား စားသံုးရာတြင္ က်န္းမာေရးႏွင့္ ညီၫြတ္ၿပီး ေဘးအႏၲရာယ္ ကင္းရွင္းေစရန္ ဓာတုေဆးမ်ား အသံုးျပဳ၍ ဝါဝင္းေနေအာင္ ျပဳလုပ္ထားေသာ သစ္သီးမ်ားကို စားသံုးျခင္းမွ ေရွာင္ၾကဥ္ျခင္း၊ ဟင္းသီးဟင္းရြက္၊ သစ္သီးဝလံ စိုက္ခင္းမ်ားတြင္ အသံုးျပဳသည့္ ပိုးသတ္ေဆးမ်ားႏွင့္ ဓာတုပစၥည္းမ်ား အစားအေသာက္ထဲတြင္ မပါဝင္ေစရန္ ဟင္းသီး ဟင္းရြက္မ်ားကို မလီွးမျဖတ္ခင္ ေရသန္႔သန္႔ႏွင့္ စင္ၾကယ္စြာ ေဆးေၾကာၿပီးမွ ခ်က္ျပဳတ္ စားသံုးျခင္း၊ အစိမ္းစားမည့္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္၊ သစ္သီးဝလံမ်ားကို ေရသန္႔သန္႔ ျဖင့္ အထပ္ထပ္ ေဆးၿပီးမွ စားသံုးျခင္း၊ သဘာဝအတုိင္း စိုက္ပ်ဳိး ေရာင္းခ်ေသာ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ သစ္သီးဝလံ မ်ားကို စားသံုးျခင္း စသည့္ အခ်က္မ်ားကို လုိက္နာ ေဆာင္ရြက္ၾက ပါရန္ တုိက္တြန္း ႏိႈးေဆာ္အပ္ပါသည္။
No comments:
Post a Comment